Otvoren Centar za organsku proizvodnju u Selenči

Bez autora
Apr 21 2010

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saša Dragin danas je otvorio Centar za organsku proizvodnju u Selenči. Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za podsticanje organske proizvodnje čiji je moto nekontaminirano zemljište, zdravstveno bezbedna hrana, a samim tim i zdrava populacija. Od velike je važnosti usvajanje Zakona o organskoj proizvodnji, koji će omogućiti pored razvoja i povećanja površina pod organskom proizvodnjom, smanjenje zagađenja iz poljoprivrede, očuvanje kako vode i zemljišta, tako i prirodnog i agrobiodiverziteta, povećanje konkurentnosti i osvajanje tržišta uz povećani ekonomski efekat i racionalno iskorišćenje prirodnih resursa, ali i povećanje mogućnosti za zapošljavanje. Uređivanjem rada kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji omogućiće se zaštita porekla domaćeg proizvoda na stranom tržištu i imidž Srbije kao zemlje u kojoj je organska proizvodnja ne samo moguća, već se smatra ozbiljnim elementom razvoja poljoprivrede i sela...

Otvoren Centar za organsku proizvodnju u SelenčiMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saša Dragin danas je otvorio Centar za organsku proizvodnju u Selenči.

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za podsticanje organske proizvodnje čiji je moto nekontaminirano zemljište, zdravstveno bezbedna hrana, a samim tim i zdrava populacija.

Od velike je važnosti usvajanje Zakona o organskoj proizvodnji, koji će omogućiti pored razvoja i povećanja površina pod organskom proizvodnjom, smanjenje zagađenja iz poljoprivrede, očuvanje kako vode i zemljišta, tako i prirodnog i agrobiodiverziteta, povećanje konkurentnosti i osvajanje tržišta uz povećani ekonomski efekat i racionalno iskorišćenje prirodnih resursa, ali i povećanje mogućnosti za zapošljavanje. Uređivanjem rada kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji omogućiće se zaštita porekla domaćeg proizvoda na stranom tržištu i imidž Srbije kao zemlje u kojoj je organska proizvodnja ne samo moguća, već se smatra ozbiljnim elementom razvoja poljoprivrede i sela.

Ministarstvo poljoprivrede je pomoglo pri formiranju Nacionalne asocijacije organskih proizvođača ”Serbia organica” i pripremilo Nacionalni akcioni plan, koji će davati smernice razvoju organske proizvodnje u narednih pet godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik